Reguli si Bune Practici de Curs

Classroom Management

pentru reguli si bune-practici specifice fiecarui curs, va rog sa consultati paginile destinate respectivului curs (in special “Syllabus”).

in lumea academica, adesea profesorii folosesc expresia “vi se recomanda sa …” / “este recomandat sa …”; aceasta este o formulare politicoasa pentru a indica ceva ce adesea este fie obligatoriu sau aproape obligatoriu, fie despre care se stie ca, ignorand respectiva recomandare, apar riscuri semnnificative la bunul mers al activitatilor didactice.


Principii educationale

La cursurile mele, in special la cele de Modul Psihopedagogic, urmaresc ca studentii / cursantii mei, dincolo de a dobandi cunostinte specifice disciplinei, sa dezvolte un set de principii, abilitati si abordari de nivel inalt, extrem de importante pentru o competenta didactica autentica1.

Aceste principii si roluri fundamentale ale profesorului, precum si abordarile (paradigmele) fundamentale de ghidare sunt:

  • roluri didactice (didactic roles):

    • content creator
    • science communicator
    • mentor / modeler
  • paradigme relevante (relevant paradigms):

    • predarea si invatarea bazata pe dovezi (stiintifice) (evidence based teaching and learning)
    • om de stiinta practicant (scholar/scientist practitioner)
    • invatarea centrata pe student (student-centered learning)
    • predarea si invatarea ajutata de technologii (technology enhanced teaching and learning)

Participare la cursuri

  • orarul, i.e., zilele si intervalele orare ale cursurilor, este cel stabilit de profesor si anuntat la primele cursuri si/sau in grupurile de Teams2;
  • cursurile incep la ora anuntata (nu mai devreme, nu mai tarziu) dar ‘sfertul academic’ este respectat; cititi aici si aici despre sfertul academic.
  • in lumea academica, atunci cand intrati la un curs3, respectiv audiati un curs/prelegere, nu este necesar sa salutati (de fapt, daca intrati in curs dupa inceperea cursului, este recomandat sa nu salutati si sa va ocupati un loc, comportandu-va in asa fel incat sa deranjati cat mai putin posibil activitatile didactice aflate deja in derulare).
  • daca trebuie sa parasiti intalnirea de curs inainte de final, faceti-o cat mai discret, fara sa anuntati pe toata lumea si fara sa deranjati activitatea aflata in derulare; nu este necesar sa anuntati profesorul ca aveti o problema/ceva de rezolvat; daca ati decis ca trebuie sa fiti in alta parte si asta inseamna sa parasiti cursul, e decizia si dreptul dvs.
  • aproape intotdeauna4 exista un procent minim de prezenta la orice activitate didactica, i.e., curs si seminar, indiferent de facultate, nivel de studii, forma de organizare, etc.; asteptati-va ca aceasta proportie / procent de participare sa conditioneze promovarea respectivei discipline sau intrarea in examenul de final si/sau sa influenteze nota finala.

Interactiunea cu ceilalti

  • interactiunea unui cursant cu orice alt participant la curs, indiferent cine este, e.g., profesor, coleg cursant, invitat, etc., se face doar cu medierea profesorului / instructorului de curs.
  • desi, foarte adesea, cursurile utilizeaza dezbaterea, dialogul, si dialectica, orele de curs nu sunt un forum de expunere de pareri personale si nici de dezbateri neplanificate/nesupervizate.
  • daca aveti neclaritati, sunteti incurajati sa le rezolvati cat mai repede posibil, inclusiv in timpul orelor curs; daca doriti sa adresati intrebari profesorului, nu ezitati sa o faceti, insa semnalati intentia dvs. ridicand in mana si asteptand sa vi se dea cuvantul.

Invatarea pentru curs

  • cursurile sunt destinate introducerii si explicarii5 constructelor/conceptelor majore ale disciplinei.
  • cursurile nu sunt o simpla dictare a materialelor de invatare de baza; cu alte cuvinte, nu va asteptati ca la curs sa vi se dicteze ceea ce exista deja in suporturile de curs sau in textbook/manuale sau in orice alt material de invatare recomandat.
  • este foarte puternic recomandat, iar uneori, la anumite cursuri, este chiar obligatoriu (verificati conditiile si cerintele particulare ale fiecarui curs) sa studiati materialele de curs inainte de a participa la cursuri (in special topicile cursului la care urmeaza sa participati); nu este necesar sa le stiti la un nivel exceptional inainte de curs, ci adesea e suficient sa va familiarizati cu conceptele care urmeaza a fi introduse si explicate la curs, insa aceasta abordare faciliteaza foarte mult invatarea si intelegerea noilor concepte si formarea cunostintelor si abilitatilor vizate de curs.
  • studiul individual este absolut esential. Din pacate, acesta este un aspect care este mult prea des ignorat sau tratat superficial. Nu exista invatare autentica fara preocupare individuala, fara procesare individuala de informatie, si, ultimativ, fara angajament individual. Simpla prezenta la cursuri si bunele intentii nu sunt suficiente pentru a asigura invatarea.
  • studiati materialele de invatare / faceti studiu individual: reusita (sau esecul) activitatii de invatare depinde in mod crucial de studiul individual6.
  • nu ignorati sarcinile de lucru si nu procrastinati rezolvarea si transmiterea lor; respectati termenele-limita; nu vor exista negocieri si nici derogari de la cerintele temelor si de la termenele-limita7.
  • invatarea autentica este placuta8 dar este adesea grea si plina de provocari; daca vi se pare ca cerintele cursului/disciplinei sunt usoare, verificati cu atentie daca le-ati inteles si citit pe toate…

Performanta, etica, si standarde

  • cerintele si conditiile unui curs, necesare promovarii disciplinei, nu au ca scop sa il ’tortureze’pe cursant, ci de a ii ridica nivelul intelectual si de abilitati cognitive la standardele de performanta ale functionarii la nivel universitar si/sau postuniversitar aferente disciplinei respective de studiu.
  • la nivel universitar, se asteapta de la cursant (student) sa fie capabil de invatare auto-reglata, adica sa isi poata decide singur motivatia de invatare9, sa isi organizeze si respecte programul, sa isi gestioneze resursele personale si externe, etc.
  • fiti politicosi, in orice circumstante; desi aceasta este o regula de bun-simt care, in principiu, nu ar trebui sa fie mentionata implicit, practica didactica arata ca e necesar sa fie reintarita. Prezentati-va inainte sa abordati o anumita persoana, daca aceasta nu va cunoaste (nu presupuneti ca profesorul va cunoaste, doar pentru ca ati participat la un curs sau doua) si explicati clar ce doriti sa transmiteti.
  • este recomandat sa fiti prietenosi, colegiali, si deschisi la dialog si colaborare cu toti ceilalti participanti la curs; in activitatea dvs. academica trebuie sa primeze colaborarea eficienta si profesionala.
  • este foarte, foarte recomandat sa adoptati o abordare profesionala si etica vis-a-vis de invatare si activitatile in care sunteti invitat sa va angajati/participati (teme individuale si/sau colective, activitati de curs/seminar, etc., indiferent ca sunt notate sau nu); asigurati-va ca activitatea dvs. de cursant demonstreaza categoric si obiectiv ca ati facut progrese bazate pe meritul si munca proprie sau contributii autentice la un efort colectiv (unde si cand e cazul).
  • intotdeauna exista performeri si subperformeri iar atunci cand subperformanta este sub nivelurile minim acceptate, disciplina nu poate fi promovata. Acesta este atat un fapt de viata, cat si un dat didactic.
  • UTCN are o politica de toleranta zero in ceea ce priveste incalcarea normelor de etica academica si universitara. Asemenea incalcari si nerespectarii ale eticii academice, precum plagiatul, insusirea fara drept a muncii altora, neacordarea de credit muncii altor autori (inclusiv colegi), incercarile de fraudare a examinarilor, folosirea in cadrul activitatilor didactice individuale sau colective alocate (e.g., teste, examinari, teme, proiecte, etc.) fara permisiunea explicita a profesorului a unor instrumente bazate pe inteligenta artificiala, sunt complet interzise si, daca sunt depistate, sunt supuse unor sanctiuni etice si administrative serioase, care pot duce inclusiv la examatricularea acelora care incalca aceste principiile etice ale conduite academice.

Documente de studii

  • este posibil (dar nu obligatoriu), ca profesorul sau asistentul de curs sa va ofere posibilitatea sa centralizeze anumite documente de studii (e.g., contracte de studii, de disciplina, etc.) pentru a reduce presiunea pe secretariat si a va facilitata depunerea acestora.
  • retineti insa ca acest lucru este absolut optional din partea cadrelor diddactice si nu este intotdeauna posibil; aceste documente sunt contracte intre studenti si Universitate si, in mod normal, trebuie depuse individual de catre fiecare student in parte la Secretariatele departamentelor care organizeaza acele programe de studii.
  • documentele/materialele tiparite pe care le transmiteti profesorului, indiferent de natura si scopul lor, trebuie sa fie ingrijite si bine completate; daca sunt documente de studii, trebuie sa fie semnate si capsate; nu predati foi indoite, murdarite, disparate, incomplete, etc.

Footnotes

  1. a fi capabil sa “reciti” teorii, si chiar sa “filosofezi” pe marginea lor nu este suficient pentru a face educatie in secolul XXI; profesorul trebuie sa fie capabil de strategii educationale, nu doar de tactici si justificari↩︎

  2. deoarece adesea exista nesincronizari intre orarele concepute de facultati pentru grupele care constituie formatiuni de studiu↩︎

  3. cursurile se adreseaza unui grup de cursanti, respectiv, elevi, studenti, etc., si nu unei singure persoane↩︎

  4. cu extrem de putine exceptii↩︎

  5. sub aspectul utilitatii, relevantei didactice, implicatiilor curriculare si aplicatiilor in domeniu si/sau interdisciplinare, etc.↩︎

  6. doar intelegerea (adesea aparenta si superficiala) a conceptelor prezentate la curs nu este nici pe departe suficienta pentru a asigura invatarea autentica si minim necesara pentru promovarea unei discipline↩︎

  7. cu foarte putine exceptii, cum ar fi situatii documentate de boala/incapacitate fizica/psihica, sau similare↩︎

  8. de fapt, una dintre cele mai mari bucurii sincere, un sentiment de implinire personala, poate proveni din satisfacerea ‘curiozitatii epistemice’, i.e. legata de cunoastere↩︎

  9. e.g., de ce s-a inmatriculat la respectivul program de studii, de ce participa la acel curs, ce obiective legate de acestea are, cat efort si resurse personale este dispus sa investeasca, etc.↩︎