Psihologia Educatiei (PSI1) - nivel 1 - initiere

Lecture notes

Intro

Cursul de “Psihologia Educatiei” (abreviat PSI1) este un curs de Modul Psihopedagogic de nivel 1, initiere (abreviat MP-N1). Este identic, sub aspectul continuturilor, pentru ambele forme de Modul, respectiv “fara plata” cu durata normala si “cu plata” cu durata redusa/intensiv/comasat.

Este un curs complex si solicitant, iar temele abordate sunt diverse si variate, ceea ce necesita o buna organizare si o atentie sporita la detalii, atat din partea profesorului cat si a studentului. Motivele pentru aceasta complexitate sunt obiective si includ:

  • cel mai adesea, studentii la facultatile de inginerie nu au parcurs anterior o pregatire temeinca si comprehensiva in psihologie, astfel incat este necesar sa fie expusi la temele centrale din psihologie care fundamenteaza sau adreseaza direct aspectele relevante pentru educatie.
  • desi Psihologia este o materie absolut cruciala pentru Stiintele Educatiei si pentru pregatirea pentru profesia didactica, PSI1 este singurul curs de Psihologie din cadrul MP-N1. Prin urmare, este necesar ca acest curs sa acopere o gama larga de teme si sa ofere o introducere cat mai completa in domeniu.

Syllabus

contents
curs
Introducere in Psihologia Educatiei: terminologie si specific educational; complexitatea educationala; eficienta didactica, conditionalitati moderne in educatie.
Invatarea umana: overview al teoriilor principale in invatare (comportamentalism, cognitivism, constructivism, social-constructivism, experientalism, invatare situata si comunitati de practica).
Invatarea umana: teorii fundamentale privind invatarea (Parte 1: perspectiva comportamentalista. Conditionarea clasica)
Invatarea umana: teorii fundamentale privind invatarea (Parte 2: perspectiva comportamentalista. Conditionarea operanta)
Invatarea umana: teorii fundamentale privind invatarea (Parte 3: perspectiva socio-cognitiva)
Gandirea si procesele cognitive: Modelul Procesarii Informationale (achizitie senzoriala, perceptie, atentie, memorie de lucru, memorie de lunga durata).
Gandirea si procesele cognitive: formarea conceptelor, transferul, gandirea.
Gandirea si procesele cognitive: rezolvarea de probleme, rationament deductiv si inductiv.
Emotie si emotionalitate: stari emotionale, emotii si sentimente; teorii fundamentale privind emotionalitatea umana; emotii academice relevante.
Motivatie: perspective fundamentale (comportamentalista, cognitiva, socio-cognitiva); tipuri de motivatie (intrinsec vs extrinsec, performanta vs maiestrie, expectante si valori).
Personalitatea: modelul 'clasic'/triadic (temperament, aptitudini, caracter).
Recapitulare si pregatire pentru examinare.
seminar
Specificul psihologiei educatiei. Comun, divers, si special din perspectiva psihologica.
Invatarea. Comparatie a teoriilor si abordarilor.
Invatarea. Relevanta si aplicabilitatea didactica a diferitelor aspecte accentuate de teoriile si abordarile principale.
Procesele cognitive. Relevanta si aplicabilitatea didactica a MPI, formarii conceptelor, transferului, si tipurilor de rationament.
Emotionalitate. Relevanta si aplicabilitatea didactica a emotiilor (academice/in camp didactic).
Motivatie. Relevanta si aplicabilitatea didactica a teoriilor fundamentale privind motivatia.
Personalitatea. Cerintele cunoasterii obiective a personalitatii.

Pentru moment, va rog sa folositi in principal materialele de invatare (incl. suportul de curs) disponibil in grupul de MS Teams al disciplinei.

Suport de curs PSI1

Note:

[1]Pana cand voi finaliza website-ul, o solutie temporara este sa includ aici o vizualizare a suportului de curs.

[2] Daca exista neconcordante intre syllabus si topicile incluse in suportul de curs (in sensul ca in suportul de curs pot fi tratate mai multe topici decat sunt incluse in syllabus), prioritatate are lista de topici din syllabus (in cazul in care una dintre topicile din syllabus nu este inclusa pe acest website sau in suportul de curs de aici, verificati materialele de invatare incarcate in grupul de Teams).

Suport de curs

Mai pe larg: Conditionarea clasica vs operanta

Conditionare clasica vs operanta